Kakukk parazita. Mi MICSODA: Leglustább madarunk, a kakukk?


kakukk parazita

Előfordulása[ szerkesztés ] Költési időben előfordul Európa és a mérsékelt égövi Ázsia nagy részén. Kárpát-medencei előfordulása[ szerkesztés ] Áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyarországonmás gazdamadár vagy dajkamadár fészkébe rakja a tojását.

Így végez a kakukkfióka minden fészektársával

A telet Afrika trópusi részén tölti. Tollazata világos, hátán szürkéskék színű, szürkén csíkozott alsó része hasonlít a karvalyéra. Lehetséges, hogy ez a hasonulás egy formája, amivel a kakukk elijeszti a kisebb madarat a fészkéről, hogy saját tojását belerakhassa.

kakukk parazita

Életmódja[ szerkesztés ] Főként rovarokkalkülönösen nagy testű hernyókkal táplálkozik. Költési időben magányos madár, de a telelőhelyeken állítólag olykor csapatokban figyelhető meg. Vándor madár.

Szürke légykapótirannusz fészekalja a barnafejű gulyajáró egy becsempészett tojásával A fészekparazita életmódot követő fajok számára rendkívül fontos, hogy a gazdamadár ne vegye észre, hogy fészkébe idegen tojás került, illetve ha netán észre is veszi, ne tudja megkülönböztetni az idegen tojást a sajátjaitól.

Szaporodása[ szerkesztés ] A kakukk költési időszaka május—július közt van. Fészekparazita madár, mintegy  fészket is meglátogat, melyekbe egy-egy tojást rak.

  • Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
  • Fészekparazitizmus – Wikipédia

A fiókák 12 nap után kelnek ki, rendszerint hamarabb, mint a gazdamadár fiókái. A frissen kelt kakukkfióka kilöki a fészekből a többi tojást, vagy akár a frissen kelt mostohatestvéreit is, ezért a mostohaszülők egyetlen fiókaként nevelik.

kakukk parazita

A fiatal kakukkok   nap után repülnek ki, de csak 50 naposan önállósítják magukat, addig is a dajkamadár szülők kakukk parazita őket.

Egy kakukkról szól Szakonyi Károly Madaras történet című novellája. Kötetben megjelent a szerző Magányos biciklista című, as kiadású, gyűjteményes kötetében.

A kakukk - lengyel népdal