Paraziták apokalipszise, Huszonnégy


kardos élősködők

A kutya-cica épp úgy hazaviheti a kórt, mint a gyerek az oviból Ecuador erdeiben épp zombi-apokalipszis tombol: pókok hagyják el kolóniáikat, hogy különös selyemgubókat építsenek, majd munkájuk végeztével elpusztuljanak — írja az  IFLScience.

A jelenség hátterében egy, a Zatypota nemzetséghez tartozó parazita darázsfaj áll.

pinworm tünetek férfiaknál

Bár a pókokra általában magányos ragadozóként gondolunk, a Harry Potter-széria nem járt messze a valóságtól, amikor a paraziták apokalipszise pókot, Aragogot és társait társas lényekként mutatta be. Bizonyos pókfajok ugyanis valóban hatalmas közösségekben élnek, és közös hálórendszert hoznak létre.

férgek paraziták a szem

Ilyen faj többek közt az Ecuadorban őshonos Anelosimus eximius is. Philippe Fernandez-Fournier, a Brit Columbiai Egyetem munkatársa csapatával ezen pókok hálóit tanulmányozta élősködők után kutatva. A vizsgálat során felfedezték, hogy egyes példányok elhagyják a paraziták apokalipszise, és furcsa, pókselyemből és levelekből álló gubókat hoznak létre, majd elpusztulnak.

rossz lehelet, korhadt tojás

A gubókból utóbb darazsak keltek ki. Már korábban is megfigyeltek olyan darazsakat, amelyek pókok viselkedését manipulálják, de egyik eset sem volt ilyen komplex — mondta Fernandez-Fournier. A szakértő hozzátette, az új darázsfaj különlegessége, hogy egy közösségben élő pókfajt támad, és képes rávenni az egyedeket a kolónia elhagyására.

paraziták a trágyabogáron

Zombivírus pusztítja az angliai hernyókat A kórokozó teljesen átveszi az irányítást áldozatai felett. A parazita rovar életciklusa igen egyedi: a nőstény rovarok petéiket pókokba rakják, majd miután a lárva kikelt, rákapcsolódik az ízeltlábú testére, és a pók testnedvét kezdi el fogyasztani. Utóbb a lárva átveszi az irányítást áldozata felett, amely így elkészíti a fejlődés utolsó fázisához szükséges gubót. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a darazsak milyen eszközzel befolyásolják a pókok viselkedését, de feltételezhető, hogy hormonokat használnak.

paraziták tünetei

Kiemelt fotó: University of British Columbia Ajánlott videó.