Szárnyas madárparazita


Szárnyas madárparazita, vadmadarvedelem

Vadmadarak védelme, mesterséges odúk kihelyezése. Nagy kincs amit a cinegék, a poszáták a légykapók és sok más tollas barátaink végeznek.

a herékben élő paraziták

A piciny királykamadár egy éven át hárommilliónál is több rovart pusztít el, mindenféle állapotában: petét, bábot, kifejlett rovart.

A kék cinege sem  sokkal nagyobb nála, de annál szorgosabb, évente akár hat és fél millió rovart pusztít el. A szorgos cinege 16 fiókát is fölnevel, ami azt jelenti, hogy egy ilyen cinegecsalád huszonnégymillió rovart fogyaszt el, vagyis ennyi kártevő rovartól óvja meg a kertet, az erdőt.

Légcsőférgesség

Aki pedig tudatlanságból vagy gonoszságból elfogja és elpusztítja ezeket szárnyas madárparazita szárnyas munkásokat, az károsítja a természetet. Régen madárénektől zengő táj mára már csöndes, sőt néma lett, a szemet sem gyönyörködteti a madárnak üdítő szemlélése. Sok helyen kivágták a szárnyas madárparazita, legkisebb bokrot is, és ezzel lassanként eltűnnek a madarak fészkeléséhez szükséges élőhelyek, ami pedig sok faj kipusztulásához vezetet, vezet.

Keve András Az állatgyógyászat és így a mezőgazdaságtan és vadgazdaságtan egyik fontos kérdése, hogy hogyan terjednek az állatbetegségek. A madarak szerepe ezen a téren igen jelentős, mivel köztudomású, hogy minden madár, főleg a vízimadarak, tele vannak külső és belső parazitákkal. Az emberre veszélyes kutyák fertőző betegségei A betegségek az ember szempontjából veszélytelenek, de a háziszárnyasokra és a szárnyas vadra nem teljesen közömbösek, bár hangsúlyozni kell, hogy a madárparaziták legnagyobb része fajhoz kötött, vagyis nemcsak hogy az emberre és a gerinces állatokra, de még más madárfajokra nézve szárnyas madárparazita közömbösek, nem tudnak megtelepedni más madárban, illetve madáron. A paraziták elleni védekezés legfontosabb kérdése az, hogy ismerjük meg a paraziták köztesgazdáit. A madárparaziták egy része t.

A városokban, falvakban kevés az idős, odvas fa, ezért érdemes mesterséges odúkat kihelyezni a kertekbe, parkokba. Mesterséges odútelepet bárhol kialakíthatunk, ahol fák, facsoportok találhatóak: kertekben, parkban, fasorban, erdősávban, erdőben.

Szárnyas madárparazita, PUSZTADOKTOR MAGAZIN

Az odúk készítésénél és kihelyezésénél figyelembe kell venni a madarak természetes fészkelési szokásait.

A mesterséges odúk lakója lehet többek között a széncinege, a kék cinege, a seregély, mezei veréb, feketerigók a kerti rozsdafarkú, szürke légykapó, nyaktekercs vagy a  búbosbanka. Az odúkat mi magunk is elkészíthetjük, gyermekek kérjék meg felnőttek segítségét.

sárga nyelvszag a szájból

Az odúk kihelyezésére a legjobb időszak az ősz. Persze a március elején kifüggesztett odút is elfoglalhatja a lakást kereső széncinegepár, hiszen az odvas fák megfogyatkozásával nem könnyű megfelelő költőhelyet találniuk. És ne feledjük, sose késő mesterséges odúkat telepíteni! Nyaktekercs és a rozsdafarkú  csak április közepén érkezik meg, s utóbbi, ha nem talál megfelelő fészkelő helyet, akár a tojásain ülő széncinegét is kilakoltathatja.

Fergektolt, mint kezelni

A zárt koronájú erdőben kb. Ritkás erdőben kb. Az ellenőrzés miatt térképet is rajzolhatunk. Vagy erdei ösvények mentén enterobiasis status localis ki az odúkat. Lakott területen sűrűbb kihelyezés ajánlott. A felsorolt madarak többsége mohából és puha állati szőrökből, fűből, levelekből készítik fészkeiket.

Szárnyas madárparazita, Tanulás a 30 alap madárcsoportról

Kertekben, házak mellett segíthetünk nekik, ha száraz mohát vagy egy csomag gyapjút felkötözünk a fák ágaira. Röpnyílása mm, magassága az odú aljától legalább cm, alapterülete 12 x12 cm.

kreon és rossz lehelet

Lehetőleg szélvédett, árnyékos helyre, a földtől minimum 2 m magasra függesszük fel. A 32 mm-es röpnyílású odú  nyílása legalább 25 cm-re legyen az odú aljától.

HUSZONHATODIK REND: Bolhák (Aphaniptera)

Alapterülete 12 x15 cm. Javasolt alapterülete 15x17 cm.

Uborkamagképű galandféreg (Dipylidium caninum) - csak egyszerűen

Az odú deszkája 2,5 cm-es vastagságú legyen. Magasabb fa koronájába, szárnyas madárparazita törzs mellé függesszük fel. Ezt az odút nem a gyümölcsfákra, hanem az eresz alá erősítjük.

Javasolt alapterülete 15 x15 cm.